Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig varg har masat sig från Härjedalen till Dalarna

/

Den varg med viktig genetisk uppsättning från Finland och Ryssland som befunnit sig i Härjedalen kan nu enligt Naturvårdsverket ha rört sig ner mot Dalarna.
– Det är urinprover från början på december som visar att den här viktiga individen varit i Dalarna, säger Rouna Burman på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Annons

Vargen är en hane från den finsk-ryska populationen och tagit sig in i Sverige där vi har en mindre genetisk variation på vargar. Därför bedöms individen som viktig ur avelssynpunkt just i Sverige.

– Vi har inte sett den i Härjedalen, men vi har bekräftat genom dna att den varit här, säger Rouna Burman som är enhetschef för Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Men eftersom urinproverna från både Härjedalen och Dalarna börjar bli relativt gamla och spårsnön inte är optimal så är det just nu svårt menar hon att veta precis hur vargen har rört sig.

– Det är mycket troligt att den rör sig fram och tillbaka mellan Härjedalen och Dalarna. Eller till Gävleborg, eller Norge, det är helt enkelt svårt att säga, förklarar Ruona Burman.

Naturvårdsverket har tidigare meddelat i ett pressmeddelande att vargens betydelse för den svenska vargstammens utveckling motsvarar samma värde som 500 skandinaviska vargar.

Det finns i dagsläget flera ansökningar om skyddsjakt på varg i Jämtlands län men innan beslut kan fattas så måste dna-proverna komma tillbaka på att det inte rör sig om just den finsk-ryska vargen.

Läs även: Viktig varg hittad i Härjedalen

Annons