Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka trafikregler gäller i Funäsdalen?

/
  • Räcker inte. Markering av sidohinder borde kompletteras med fler markerade övergångsställen och företrädesskyltar vid midjorna, tycker Carin Ahlstedt.

Annons

Den moderniserade genomfarten i Funäsdalen har många haft åsikter om, både när det gäller parkeringsplatser och svårigheter med snöröjning på grund av de många fickorna och midjorna på vägen, men det lämnar jag därhän.

Det jag nu reagerat på, är bristen på skyltade övergångsställen, det vill säga passager, där bilisterna är skyldiga att lämna företräde för gående. Idag finns det, förutom det med trafikljus reglerade utanför Fjällsol, bara två övergångsställen i byn. Ett i anslutning till infarterna till Hotell Funäsdalen och till parkeringshuset, och ett vid Shell. Det är alltså i varsin ände av byn. Mellan dessa ställen finns ett antal midjor på vägen, antagligen för att minska hastigheten. De är försedda med blågula snedstreckade stolpar, markering av sidohinder.

Vid dessa har kantstenen fasats ner, förmodligen för att cyklister skall kunna byta sida, men detta ger tydligen för gående intryck av att det även är ett slags övergångsställe, där det är lätt att passera med till exempel rullator eller varuvagn.

Ur bilisternas synpunkt, så finns dock inget, som varnar för att varken cykel- eller gångtrafikanter kommer att passera. Ingen skylt om övergångsställe och inga vita streck.

Jag har nu flera gånger sett, att gående förväntar sig att bilar skall stanna för dem, när de står vid en sådan midja. När så någon bilist gör så, så blir det genast en risksituation, när trafikanter från andra hållet inte uppfattar detta faktiskt felaktiga beteende, både från gångtrafikant och bilist, utan kör på, eftersom man tror att den första bilisten stannat för att lämna den andra företräde.

Varför inte lägga övergångsställen, korrekt markerade, vid alla dessa midjor? Här måste ju ändå farten dämpas, och det skulle förhoppningsvis minska antalet yra höns – dit även jag själv hör, emellanåt! Som försöker korsa riksväg 84 litet var stans mellan de enda två riktiga övergångsställena i byn.

En sak till, beträffande midjorna på 84:an: Varför inte utrusta dem med företrädesskyltar, förslagsvis med företräde österut, med tanke på räddningstjänstens utryckningsfordon? Jo, jag vet att det går att mötas med personbilar mellan dessa markeringar av sidohinder, men alla är inte så säkra på var de har sidorna på sin bil och rätt som det är möter man en stor långtradare eller en bred husvagn. Nu ser man ibland hur två bilister, båda lika artiga och vänliga, står och väntar på varandra, eller också tvärt om, två lika framfusiga, som med en hårsmån missar varandra.

När jag ändå är igång, så skulle jag vilja föreslå att ICA:s parkering enkelriktades, det vill säga så att det blir skilda in- och utfarter. Det skulle minska kaoset däromkring avsevärt, åtminstone om det skyltades ordentligt!

Allt för ett trafiksäkrare Funäsdalen!

Tycker Carin Ahlstedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons