Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill ha tips efter sommarens inbrott – se bilder på allt som stals från Hede hembygdsgård: "Det känns som att det är stulet från byn."

Hede hembygdsförening har nu lagt ut en lista på alla föremål som stals vid inbrottet i somras och efterlyser tips, även anonyma. Men hoppet om att få tillbaka något är litet.
– Vi får väl se om någon nappar på att lämna ett anonymt tips. Men förhoppningarna är inte så stora, säger Barbro Nässelqvist, ordförande.

Ett stort antal föremål av kulturhistoriskt värde stals vid inbrottet på Hede hembygdsgård den 15 augusti. Någon såg okända män på byn samma natt som inbrottet, men huruvida de hade något att göra med inbrottet är oklart. Barbro Nässelqvist, ordförande för föreningen, har inte hört om polisen gjort några framsteg i arbetet med att hitta tjuvarna. Nu hoppas föreningen på anonyma tips.

– Det går bra att ringa mig eller att lägga ett tips i vår brevlåda på Ljusnevägen. Man kan också skicka epost till oss eller skicka brev till Hede Hembygdsförening, Inger Grannes väg 40, 840 93 Hede om man vill tipsa oss om vart föremålen kan ha tagit vägen.

Förhoppningarna att få tillbaka något är inte så stora.

– Det mesta är väl sålt redan på den öppna marknaden. Jag har hört att det finns ett stort sug i Norge, bland annat efter handbroderade lakan och örngott. Sen är det ju många som har gamla föremål hemma som prydnadssaker, de tycker det är häftigt att ha det hemma, säger Barbro Nässelqvist.

Bland det som stals fanns även en svepask från 1698 och en snidad häst med kälke.

– Värdet i pengar på de här sakerna kanske inte är så stort, men de har ju ovärderliga känslomässiga värden. Det här är föremål som samlats in och skänkts till hembygdsföreningen sedan 1935. Från hela Hede socken. Det är som att de stulit från byn, säger Barbro Nässelqvist.

Tjuvarna verkar ha vetat precis vad de ville ha. Barbro Nässelqvist tror att de varit och rekognoserat noga inför stölden.

– Att ge sig på en hembygdsförening och stjäla grejer, det är riktigt dåligt, säger hon.

Se bilder på allt som stals här nedan: