Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill synliggöra romer i Sverige och Härjedalen

– Romer har funnits i Sverige i femhundra år. Trots det känner få till vår kultur och historia, säger Erland Kalderas från Romska ungdomsförbundet.
På lördagen öppnade en rullande utställning om romernas kultur och historia på Härjedalens Fjällmuseum.

En klassisk romsk husvagn, byggd 1945, står från och med lördag och en vecka framåt parkerad utanför ingången till Fjällmuseet i Härjedalen. Den är gjord av spillvirke, byggd på en hövagn, dörrarna kommer från en tågvagn och glasen kommer från sådan som en glasmästare ändå skulle slänga bort.

Första intrycket är att vagnen på cirka 15 kvadrat är rätt ombonad och mysig

– Ja, visst är det så, lite påkostat, men man ska komma ihåg att den här vagnen användes som permanentbostad från 1945 fram till 1959 av en hel familj, berättar Erland Kalderas från Romska ungdomsförbundet, som tillsammans med Romska kulturcentret i Malmö ligger bakom utställningen.

Fram till just 1959 var det olagligt för romer att stanna längre än tre dagar i en kommun och de levde som nomader, utan rätt till skola, sjukvård och annan omsorg.

– Många tror att romerna ville resa runt men i själva verket var vi tvingade till det, säger Erland Kalderas.

Husvagnen, som användes som bostad av andra romer i Östtyskland ända fram till 80-talet, är den enda som finns kvar i Norden och ingår nu i utställningen "Romernas Nordiska Kulturhistoria". Den lämnar Härjedalen redan på fredag, den tolfte september. Den korta tiden är ett sätt att visa hur romernas situation var fram till 1959, då de hela tiden var tvungna att dra vidare, från kommun till kommun.

– Ganska lite är känt om romernas historia i Härjedalen, eftersom de hela tiden reste vidare lämnade de få spår efter sig. Men jag har hört flera personer som har minnen från möten med romer här, bland annat om en herre som lärde sig dansa jitterbugg av romer som besökte hans by, berättar Ola Hanneryd, chef för Fjällmuseet.

I länsmuseets arkiv finns bara sju fotografier bevarade på romer som besökt Härjedalen och Jämtland, de hänger alla nu i Fjällmuseets café.

– Det är väl så att de kulturinstitutioner som borde ha ägnat sig åt dokumentation inte brydde sig. Men jag hoppas att den här utställningen ska bli en injektionspruta för att fånga upp berättelser från Härjedalen om möten med romer. Vi tar gärna emot de här på Fjällmuseet och hoppas kunna skapa något slags projekt om romer i Härjedalen, säger Ola Hanneryd.

– Min mamma som är 71 har berättat att folk var lite vänligare i Norrland. Här fanns också behov av många tjänster som romerna kunde hjälpa till med, som kopparslageri, förtenning, försäljning av silvertrådar till smycken och så vidare, säger Erland Kalderas.

Under veckan hålls också workshopar för alla elever i Bruksvallarnas och Funäsdalens skolor där de får pröva på olika delar av romsk kultur och romskt hantverk.

– Vi har funnits i Sverige i 500 år och i dag finns det 100000 romer i Sverige. Trots det är det få som känner till vår kultur och historia. Det vill vi ändra på, säger Erland Kalderas.