Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilhelm och Viktor – kusiner som delar intresset för fiske

/

Fiskevårdsområdena i Härjedalen välkomnar barn och i allmänhet får barn fiska gratis till det år då de fyller 16. Fiskereglerna är desamma som för vuxna. Att barn får börja fiska ihop med vuxna är bästa introduktionen till ett livslångt intresse. Det gäller både flickor och pojkar.

Annons

Ofta är det någon far- eller morförälder som är introduktör. Det är kanske de som har mest med tid och tålamod. Ett bättre arv är det svårt att lämna efter sig.

För kusinerna Wilhelm Edman och Viktor Settling kom fiskeintresset tidigt och gav resultat både i form av fisk och fina upplevelser. För båda familjerna är fiske ett stort intresse. Wilhelm landade sin största fisk redan som sexåring. Han fiskade med sin morfar nedanför Långåbron. Tyvärr hade de ont om tid. Middagen väntade.

– Morfar gjorde ett sista kast med sitt flugspö och lämnade det till mig, berättar Wilhelm.

– Han sa att jag skulle ta in linan medan han plockade ihop så vi kunde åka hem. Jag kände att det var något som nappade och såg att det var en ganska stor fisk. Ta upp den, det klarar du, sa morfar, och jag började veva in. När fisken kom in mot stranden såg vi att det var en stor sik. Jag fick in den till land och morfar tog håven och hjälpte mig.

– Den vägde 1,2 kilo. Den största sik som någon i min familj tagit på fluga. Det var på en fluga som heter Grönlundare, berättar Wilhelm.

Kusinen Viktor Settling gjorde sin debut med sin första flugfångade öring ifjol när han var nio år. Den vägde ett halvt kilo. Det var i Djuptjärn i Långå, en tjärn som är reserverad för barn.

– Jag fiskade där som pappa hade lärt mig. Det är ganska svårt med flugspö i början men man lär sig fort. Man ska inte ta i så hårt som med kastspö. Då går det bra, säger Viktor.

– Det är liksom mera verkligt med flugspö, man ser när fisken hugger. Det gör man inte med kastspö. När jag fått ut linan ganska långt kom en öring och nappade. Det var ett kraftigt hugg och den satt hårt. Men det var lite svårt att veva in den för den rusade ut flera gånger. Men till slut lyckades jag få den till land och pappa hjälpte mig med håven och tog kort. Det var jätteroligt och jag blev lite skakis.

Viktors pappa Stefan skickade in bilden till Sportfiskarnas tidning Svenskt fiske och bilden publicerades där. Viktor tycker att det var roligt att få synas där.

Vad hade du för fluga?

– Den heter Svart Klinkhammer.

Annons