Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket: Anpassa resurserna efter kraven

Efter inspektion av äldreboendet Svedjegården i Ytterhogdal överväger nu Arbetsmiljöverket att gå vidare med ett föreläggande. I slutändan kan kommunen tvingas betala vite om inget görs. Men arbetsmiljön är bättre nu än tidigare.

Annons

Anpassa resurserna, tala om för personalen vad som ska prioriteras och gör personalen delaktiga i arbetet. Några av de krav som Arbetsmiljöverket kan komma att ställa på kommunens äldreomsorg i Ytterhogdal.

Den sjätte maj fick arbetsmiljöverket in en så kallad 66a anmälan från ett skyddsombud som gällde ädreboendet Svedjegården i Ytterhogdal, där flera i personalen även jobbar inom hemtjänsten. Personalen upplevde stora brister i arbetsmiljön, framför allt när det gällde att få in vikarier med körkort och rätt att delegera medicin.

I anmälan fanns också uppgifter om ohyra, möss eller råttor, i en samlingslokal som användes av personalen. Den lokalen är nu sanerad och när Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion den sjunde juni fanns det inga spår av möss och någon risk för eventuell smitta fanns inte heller. Den delen av anmälan lämnas utan åtgärd.

Efter inspektionen konstaterar också Arbetsmiljöverket att situationen för personalen på Svedjegården och inom hemtjänsten blivit bättre. Men flera i personalen uppger att de fortfarande är oroliga över att det är svårt att få tag på vikarier och att det händer att man rings in för att jobba när man är ledig.

Kommunen berättar att sju personer anställts och att man jobbar med en ny organisation som ska göra situationen bättre både för personal och chefer.

Nu överväger myndigheten att gå vidare och besluta om ett föreläggande med krav på åtgärder - och det kan också bli frågan om att kommunen måste betala vite. Det skriver Arbetsmiljöverket i en underrättelse, där kommunen ges möjlighet att svara på synpunkterna före den 15 augusti.

Ett föreläggande skulle innebära att kommunen måste vidta vissa åtgärder på Svedjegården före den 30 september, bland annat ska det ske en anpassning av resurserna så att de motsvarar de kravs som ställs på personalen inom äldreomsorgen. Kommunen ska också se till att personalen vet vilka arbetsguppgifter som ska prioriteras när tiden inte räcker till, och att personalen själva får vara med och påverka hur arbetsmiljön utformas.

Läs mer: Råttlort i samlingslokal och stress på jobbet - nu anmäls kommunen till arbetsmiljöverket

Läs mer: Så svarar kommunen på personalens anmälan

Läs mer: Fyra anmälningar om brister i arbetsmiljön på kommunen sedan nyår

Annons