Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta års fängelse efter att ha dödat kollega med "utomordentligt omfattande våld"

/

En 34-årig man döms till åtta års fängelse för dråp på en annan man i Ytterhogdal i slutet av förra året. Mannen döms mot sitt nekande då han hävdar att han agerat i självförsvar.

Annons

De två männen arbetade på samma plats i Ytterhogdal och konsumerade alkohol. Ett bråk uppstod mellan de två och det slutade med att den ene mannen dödades.

Läs mer: Död person funnen i Ytterhogdal

34-åringen har hävdat att han agerat i självförsvar och nödvärn, något som tingsrätten i domen godtar tidigt i händelsekedjan. Men sedan offret slagits till marken har 34-åringen enligt domen fortsatt utöva våld mot offret.

Tingsrätten skriver i domen att: "Det våld som har använts har varit utomordentligt omfattande." Offret ska ha blött så kraftigt att hans blod ska ha stänkt högt upp på väggarna. Våldet har i princip uteslutande riktats mot huvud hals och bål och lett till offrets död.

Gärningsmannen berättar att han suttit på en trasig stol som gått sönder i det tidigare handgemänget.

Läs mer: Nödvärn enligt advokaten

Tingsrätten konstaterar att: "Han måste alltså ha varit medveten om att offret i vart fall var mycket allvarligt skadad när han lämnade huset." I domen bedöms 34-åringens likgiltighet inför offret och dennes skador som försvårande.

34-åringen har därefter tagit en bil, kört i diket men fortsatt att lifta mot Sveg. Därifrån tog han en buss mot Stockholm.

Läs mer: Åtalas för dråp i Ytterhogdal

Den sammantagna bedömningen av våldets omfattning och 34-åringens likgiltighet gör att tingrätten väljer att döma mannen för dråp. Han döms till åtta års fängelse och skadestånd om totalt cirka 300 000 kronor.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android

Annons