Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik i Krokströmmen - asylsökande vägrar bo på vildmarkscampen efter flytt från stängt asylboende i Västmanland

På torsdagskvällen anlände en buss med 26 asylsökande till Krokströmmens asylboende. De asylsökande hade flyttats från ett boende i Norberg i Västmanland som Migrationsverket på grund av dålig standard tvingats stänga. Men efter den långa resan kände de asylsökande att de nya boendet var ännu sämre och vägrade först kliva av bussen och på fredagen klargjorde de att de inte ville bo på det nya hem Migrationsverket tilldelat dem.

Annons

Efter en kall natt på bussen klev till slut de asylsökande åtminstone tillfälligt av bussen på fredagen när Migrationsverket kom till boendet för att informera dem om vad som gäller. Solen och värmen gjorde det lättare att kliva ur men Migrationsverket hade inga goda nyheter för de asylboende som hoppats att deras protest skulle ta dem från Krokströmmen.

Bussen som hamnat i fokus. De asylsökande stannar hellre på bussen än bor på Krokströmmens asylboende.

– Migrationsverkets hållning är att de asylsökande antingen kan skaffa ett eget boende eller acceptera de boenden som tilldelas dem men tycker naturligtvis att det är beklagligt att en situation som detta uppstår, informerade Emanuel Isaksson på Migrationsverket.

Migrationsverkets tolkar informerade under fredagsförmiddagen de asylsökande om detta och att de inte har några alternativ. Om de fortsätter vägra finns det risk att de blandar in socialtjänsten som i värsta fall kan tvångsomhänderta barnen då det bedöms som att föräldrarna inte ser till sina barns bästa när de vägrar anta ett boende som tilldelas dem.

De asylsökande har bott i Sverige upp mot ett år på sitt gamla boende och kände sig uppgivna över det nya hem de tilldelats. De blev lovade ett bättre boende än det nu stängda Klackebergsboendet men har inte längre egen toalett eller dusch på sitt nya boende. Rummen är små och luktar illa, deras tvättrum svämmar över när tvättmaskinen går och det största problemet är avståndet till samhällsservice som en mataffär eller sjukvård. Flera av de som kom med bussen är gravida kvinnor eller små barn.

Gravida kvinnor och barn fanns med på bussen och hade en kall och jobbig natt.

– Hur ska vi kunna bo här, frågar sig Othman Hejuzi som blivit någon form av talesman då han är bäst på engelska. Han menar att de gravida kvinnorna och minsta barnen behöver bättre tillgång till vård.

– I Norberg hade vi gångavstånd till allt men här behöver vi ta bussen bara vi ska till en affär och det går inte så många bussar. Vi ska dela sex familjer på en toalett - hur ska det gå till? I en vanlig familj har man ibland svårt att dela på en toalett. Det är inte så att vi vill ha ett palats, bara ett drägligt boende. Det vi hade i Norberg var mycket bättre med egen toalett och dusch men de gav dålig mat så Migrationsverket stängde det och skickade hit oss. Det fungerar säkert för de som kommer ensamma men det är inget för en familj!

Migrationsverket menar att avstånden inte alls är så långa och att de asylsökande missförstått toalettsituationen. Efter en hel dags dialog kunde de dock inte få till en lösning och de asylsökande vägrade fortfarande att flytta in. De kommer i protest stanna på bussen och vill tillbaka till det stängda boendet de kom från. Migrationsverket har sett till att det nu finns väktare på plats, något som inte fanns på torsdagen och som de asylsökande upplevt som osäkert.

Huvudbyggnaden på Krokströmmens asylboende

Vi kommer följa upp utvecklingen på Krokströmmen under och efter helgen.

Annons