Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dråp enligt åklagaren – nödvärn enligt advokaten – när man dog i Ytterhogdal

/

Åklagaren anser att det var dråp alternativt grov misshandel och vållande till annans död när en 34-åring i december hade ihjäl sin kollega i en stuga i Ytterhogdal.
Advokaten menar att 34-åringen använde nödvärn.

Annons

De två männen, 34 och 38 år gamla, var i Ytterhogdal för att arbeta i en industrilokal. De bodde i en hyrd stuga och enligt åklagaren Malin Almqvist Olsson skulle männen äta middag tillsammans den 15 december, men de drack alkohol och tog droger i stället. Den döde mannen hade 2,18 promille i blodet och spår av kokain. Den dråpmisstänkte 34-åringen hade ingen alkohol kvar i blodet när han greps dagen efter, men hade spår av olika droger.

Under kvällen blev männen osams, först verbalt och sedan fysiskt. 38-åringen ska ha greppat en kökskniv, något som fick den dråpmisstänkte att slå tillbaka för att, enligt honom, avväpna 38-åringen. De slogs så blodet skvätte. 34-åringen avslutade med att hoppa med knäna på 38-åringens bröstkorg.

Det är konstaterat att 38-åringen avled till följd av trubbigt våld mot kroppen, men rättsläkaren kan inte avgöra exakt om det var slagen mot mannens överkropp eller strypning mot halsen eller ett sticksår som mannen fått i halsen som han dog av.

34-åringen har erkänt misshandel men menar att han använde sig av nödvärn och att han slutade slå när kollegan var avväpnad och försvarslös. Han säger att han kollade så att kollegan hade livstecken där han låg blodig och slagen på golvet. Därefter packade han ihop sina grejer, tvättade av sig och körde därifrån. Han körde dock i diket ganska snart, fick skjuts till Sveg och tog en buss mot Stockholm på morgonen. Under färden ringde och sms:ade han flera personer och antydde att något allvarligt hade hänt, påpekar åklagaren. I Bollnäs, Hälsingland, greps han av polis.

I dagarna avgörs fallet i Östersund tingsrätt, sista rättegångsdag är på tisdag.

Annons