Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tvingas betala barnomsorg utan att få någon

/

Annons

Jag har en uppehållstjänst i köket på Ytterhogdals skola, 10 veckors sommarledighet och därmed reducerad lön. Mina två barn går på förskolan resp. fritids.

Härjedalens kommun har regeln inom barnomsorgen att när föräldrarna är lediga så ska också barnen vara lediga. Det är en regel som kan vara mycket besvärlig. Om man tar ledigt från jobbet en dag för att åka till exempel till Östersund i något ärende, då tvingas man engagera egen barnomsorg, mormor, farmor eller annan, eftersom barnet då inte får vara på dagis trots att man har betalat för en heltidsplats.

Regeln gör också att mina barn inte får vara på dagis/fritids under hela 10 veckor på sommarlovet.

Tidigare år har vi haft möjlighet att säga upp barnomsorgsplatserna över sommaren och få tillbaks dem när skolterminen börjat. Nu är reglerna ändrade så att man kan återfå en plats i barnomsorgen tidigast 4 månader efter det att platsen sagts upp, vilket gör det omöjligt för oss att göra som tidigare år.

Dessutom höjs barnomsorgsavgiften kraftigt under sommaren.

Vi måste också betala den förhöjda avgiften utan att barnen får vara i förskolan. Vi betalar alltså för något vi inte får utnyttja. Det kan man kalla moment 22.

För min familj innebär det en ökad kostnad på ca 4000 kronor jämfört med ifjol sommar. Och som sagt – vi får ingenting för de pengarna!

Tycker ansvariga i kommunen att det är rimligt?

Maria Erkstam

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons