Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner inte igen sig i protesterna mot Krokströmmen – "Vi är som en enda stor familj"

Den senaste tiden har flyktingförläggningen i Krokströmmen figurerat i medierna sedan några asylsökande, som tidigare bott i Norberg, först inte ville kliva av bussen. Men flera av de som bott länge i Krokströmmen trivs och säger att hela asylanläggningen är som en enda stor familj med stora rum och god mat.

Annons

Ahmed Almourai, Loay Abu Shakhsa, Karam Bahdi och Zohwer Kababdji har bott i Krokströmmen i åtta, nio månader och trivs väldigt bra.

Det var under torsdagen förra veckan som 26 asylsökande kom till Krokströmmens vildmarkscamp. De hade evakuerats från ett asylboende i Norberg efter att Migrationsverket bedömt att den allmänna ordningen och hygienen på boendet försämrats.

När bussen kom till Krokströmmen vägrade några av de asylsökande att kliva av och sov i bussen. De tyckte att boendet hade låg standard och låg långt från butiker och sjukvård. Migrationsverket meddelade att boendet i Krokströmmen är det som erbjuds och att det uppfyller alla kriterier.

Läs mer: Asylsökande vägrade kliva av bussen i Krokströmmen

Prostesten fortsatte under fredagen och lördagen när några asylsökande turades om att sitta i bussen. Under lördagskvällen kom polis till platsen. Under natten mot söndag lämnade bussen Krokströmmen. Då hade alla som protesterat flyttat in på Krokströmmens vildmarkscamp.

TH träffar flera asylsökande som har bott i Krokströmmen mellan åtta och nio månader. De flesta kommer från Syrien och Gaza.

– Vi trivs väldigt bra i Krokströmmen. Allt är fantastiskt bra här, säger Zohwer Kababdji. Hon kom hit från Syrien tillsammans med maken Karam Bahdi.

Loay Abu Shakhsa, som hjälper TH att tolka mellan arbaiska och engelska, bekräftar det Zohwer Kababdji säger.

– Det är myckt bra här och personalen är hjälpsamma och snälla. Vi har stora fina rum och det finns brandlarm. Vi kan fiska och det finns badplats och grillplats. Jag tycker att det är lugnt och skönt här och det har inte varit något bråk tidigare, säger Loay Abu Shakhsa.

De som TH träffar, och som har bott i Krokströmmen i flera månader, är nöjda med maten.

– Det är bra mat här. Vi har en fantastisk restaurang, säger Ahmed Almourai.

De fyra andra som TH pratar med håller med.

Snart ska Zohwer Kababdji flytta till ett eget boende i Lillhärdal tillsammans med maken och de två barnen Elias och Emir. Zohwer Kababdji ser fram emot att få ett eget boende men hon kommer också att sakna Krokströmmen.

– Vi är som enda stor familj här här i Krokströmmen, säger hon, jag kommer att sakna det.

– Det är idylliskt för barnen här, de vil inte flytta, säger Loay Abu Shakhsa.

Loay Abu Shakhsa och Ahmed Almourai trivs i lugnet och tystnaden i Krokströmmen, men de saknar att arbeta. Med på bilden är även Loays son Elwi, som inte vill flytta.

Annons