Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Clark Gable och Vivien Leigh kom till Hogdal - på alla hjärtans dag

/
  • Clark Gable, som Rhett Butler, och Vivien Leigh som Scarlett O'Hara i en scen från filmen Borta med vinden. Fantastiska skådespelare med total närvaro, filmen igenom.
  • Lennart Hamnerud berättar att biogruppen planerar fler klassiker som numera finns i digital restaurerat format, om det finns intresse från publiken.
  • Inger Malm, Ingemar Mattisson, Solveig Haugen och Karl-Evert Nordlund var några av biobesökarna. Det fanns plats för fler ...
  • Alla hjärtans dags fika i pausen i den närmare fyra timmar långa filmen.

Dramatik, spänning, krigets fasa och vedermödor och en historia om olycklig kärlek som bär över närmare fyra timmar. Filmklassikern Borta med vinden har det mesta. I söndags visades den i Ytterhogdal.

Annons

– Filmen har inte funnits i digitalt format tidigare men nu fick vi ett erbjudande om att köra den på alla hjärtans dag då den har premiär i det här formatet. Vi nappade på det, som ett litet test för att se vad det finns för intresse för att se klassiska filmer, säger Lennart Hamnerud från biogruppen på Folkets Hus i Ytterhogdal.

Ett tjugotal biobesökare nappade på klassikern Borta med vinden som spelades in 1939 med Vivien Leigh i och Clark Gable i huvudrollerna som den bortskämda godsägardottern Scarlett O´Hara och den charmige men egoistiske smugglarkaptenen Rhett Butler. Filmen, som utspelas i södern före, under och efter det amerikanska inbördeskriget, blev en otrolig succé och betraktas som en av de mest inkomstbringande spelfilmerna någonsin. Med all rätta.

För det är en fantastisk rulle som har allt. Ett drama, med betoning på olycklig kärlek och dramatik där krigets fasor också speglas på ett trovärdigt sätt. Och trots bitvis ganska långa scener med mycket dialog känns inte filmen tråkig en sekund, till skillnad mot flera rullar av mer modernt snitt. Som också är betydligt kortare än Borta med vindens knappa fyra timmar.

– Det var väldigt länge sedan jag såg den men jag minns att jag var väldigt fascinerad av boken när den kom. Det är ju lite nostalgi att se den igen och det ska bli väldigt spännande att se hur de fått till den digitala kopian, säger Solveig Haugen strax innan filmen startar.

Filmens färgläggning och digitalisering är lyckad och förstärker dramatiken i flera av filmens scener. Det är lätt att ryckas med och förfasas över de olyckor och snabba kast som drabbar karaktärerna, medans kärlekshistorien mellan Scarlett och Rhett inleds, utvecklas och ja ... fortsätter? Helt klart var det flera som behövde näsdukar efter att slutscenen tonat ut, och det berodde inte på förkylning.

Tisdag kväll visas den igen i Ytterhogdal. Har du det minsta intresse av filmhistoria - se den!

Annons