Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro kring skolan och biblioteket i Ytterhogdal

/
  • Helena Larsson (V), nämnden för bildning, fritid och kultur
  • Namnlistorna emot flytten av såväl förskolan som biblioteket

Oron har vuxit i Ytterhogdal sedan det talats om att mellanstadiet kommer flytta från Centralskolan till Sveg. Kommunen har börjat titta på hur de kan effektivisera i sina lokaler men skolpolitikern Helena Larsson avfärdar en mellanstadieflytt som rykten.

Annons

– Jag har också hört ryktena men det finns inga tankar att flytta mellanstadiet från skolan. Det vi gjort är att ha ett par möten då vi ser att vi har lokaler som skulle kunna användas bättre och vill se vad vi kan göra åt det, säger Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur.

Högstadiet flyttade från Ytterhogdal i höstas och ryktena om mellanstadiet började cirkulera när namnlistor lades ut för att stoppa kommunens flyttplaner. Föreningen Framtid Hogdal, en aktör som kommunen träffat, säger att såvitt de vet är kommunen ute efter att effektivisera sin lokalanvändning, inte flytta mellanstadiet.

– Kommunen har kontaktat oss och vi har haft ett möte där de presenterade en rad idéer, som att flytta biblioteket och förskolan Bauers till skolan, berättar Anna Mirårs på Framtid Hogdal.

Frågan är inte färdigdiskuterad och inga beslut har tagits men på Framtid Hogdal är man mån om att tillgodose bygdens bästa på alla plan - inte bara den ekonomiska aspekten i att flytta ihop verksamheter.

– Vi har sagt att vi vill vara med och tycka till i den här frågan så man inte glömmer bort helhetsbilden. Exempelvis finns även en idé att flytta fritidsgården från Folkets hus till skolan, vad händer då med Folkets hus? Nu har vi bjudit in alla föreningar till ett stormöte där vi kan diskutera detta ordentligt innan vi presenterar våra förslag för kommunen. Det är ändå vi som bor och verkar här som påverkas.

Namnlistorna, som i dagsläget har runt 300 underskrifter, har gjorts av paret Caj och Catharina Ek som menar att det inte bör göras någon förändring alls ifrån dagens lösning och vänder sig särskilt mot idén att flytta biblioteket från kommunhuset.

– Man har redan minskat öppentiderna, ska de minska lokalerna också kommer det knappast bli bättre, säger Catharina.

Helena Larsson menar dock att en flytt kan öka öppentiderna igen men poängterar att det enda som är på gång är en flytt av förskolan Bauers, övriga idéer utreds ännu och kommer diskuteras vidare med Hogdalsborna.

– Att vi flyttar förskolan ser troligt ut även om det inte är beslutat ännu men resten är idéer för att hitta en lösning kring lokalerna. Förhoppningen med att flytta ihop är i slutänden att på något sätt öka bibliotekets öppentider.

Annons