Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överhogdals stora dag

I lördags hade Överhogdal dubbel bysamling. På dagen var det full fart på hembygdsgården och på kvällen grillfest på forngården.
– Tillsammans med julmarknaden är det årets största dag i Överhogdal, berättar Ulla Persson i Överhogdals byalag.

Annons

Forngården i Överhogdal invigdes 1997 och visar en utställning på den välkända bonaderna som hittades här för drygt 100 år sedan. Nästa år firar man 20 år men traditionen att samla byn till en grillfest utanför forngården har funnits längre än så.

– Det är över 20 år som vi gjort så här, säger Sven-Olof Henriksson som lika traditionsenligt som grillkvällarna i sig traditionsenligt står bakom grillen.

Sven-Olof Henriksson sköter grillen ikväll, precis som vanligt

Dagen i Överhogdal började redan några timmar tidigare när närmare 100 besökare samlades på hembygdsgården Gammelbudd för traditionsenlig sommarfest. De två gårdarna drivs av olika föreningar och har inget med varandra att göra men på senare år har man lagt grillkvällarna på sama dag som sommarfesten. Det gör att det blir en dag som sticker ut lite extra i kalendern för de knappt 82 fast boende i byn.

– Tillsammans med julmarknaden är det årets största dag i Överhogdal, berättar Ulla Persson i Överhogdals byalag.

Forngården är en utmärkt plats för en grillkväll. Här finns en utställning på de vackra Överhogdalsbonaderna med en handvävd kopia som huvudnummer. Drygt 4000 besökare stannar för att se utställningen varje sommar och sett över hela året är det det dubbla.

Huvudnumret på Forngården är kopiorna av överhogdalsbonaderna

– Just nu ser vi hur vi kan utveckla det här till 20-årsjubileumet nästa år. I första hand fhar vi lite idéer kring cafédelen. Numera har vi hand om det här själva - tidigare arrenderade vi gården, berättar Jonas Blomqvist som för några år sedan flyttade tillbaka till Överhogdal efter flera år boende på annan ort.

Den stora dagen i Överhogdal lockar gärna flera hemvändare och grillkvällen visar sig vara en lyckad tillställning. Utöver den goda grillmaten som får lovord hela kvällen har man en femkamp med moment som hästskokastning och att kasta ned konservburkar med boll. Skratten duggar tätt under kvällen och Jonas Blomqvist menar att det finns en tradition att arrangera saker som detta i Överhogdal.

– Det finns helt klart en föreningstradition här. Tyvärr är det som i föreningar överallt att de som håller i det bara blir äldre men det finns gott om frivilliga insatser här. Forngården är ett bra exempel på hur det kan bli när hela byn ställer upp, säger han.

Hästskokastning i femkampen

Kvällens specialitet: kött, potatissallad och en smakrik grönsallad tillsammans med bröd.

Annons