Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi vill ha ett pastorat, det finns ingen annan utväg

/
  • – Vi vill ha ett pastorat i Härjedalen. Det finns ingen annan utväg. Vi måste hjälpa varandra så att vi har medel till verksamhet, säger Leif Nilsson, som förutom att vara kyrkorådets ordförande i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling även sitter i stiftsstyrelsen, som fattat beslut om ett pastorat i Härjedalen.

Kyrkorådets ordförande i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling Leif Nilsson är nöjd med stiftsstyrelsens beslut om ett pastorat i Härjedalen. Han anser att det är nödvändigt för att klara ekonomin. Kyrkofullmäktige i Hogdalsbygden stödjer stiftsstyrelsen beslut om ett pastorat.

Annons

– Jag är helt nöjd med stiftsstyrelsens beslut om ett pastorat. Det finns ingen annan utväg. Vi måste hjälpa varandra så att kyrkan har medel till verksamhet, säger Leif Nilsson, Kyrkans väl, som förutom att vara kyrkorådets ordförande i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling även sitter i stiftsstyrelsen.

Han menar att fördelarna med att ha en stor kassa, istället för fyra mindre, överväger.

– Då behöver vi inte fyra ekonomer, då räcker det med en. Idag är det fyra kyrkoherdar. Med en ny organisation blir det bara en kyrkoherde och några komministrar som hjälper till.

Har församlingen i Hogdalsbygden en skral ekonomi?

– Det har man trott. Tännäs-Ljusnedal har den högsta kyrkoskatten, vi har bara 1,34 kronor. Vi har haft det jobbigt men vi har inte diskuterat att höja kyrkoskatten. Det här är ett sätt att hjälpas åt att klara ekonomin. Det är sagt att ingen ska bli uppsagd.

Är ett pastorat ekonomiskt nödvändigt för Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling?

– Slår vi inte ihop får vi drar ner på personalen. Vi har 700 medlemmar i församlingen och delar en kyrkoherde med Sveg.

Annons